Kennismaking met Adobe Creative Cloud

De overige CC-applicaties


Mobiele applicaties en services


Exclusief de specifieke applicaties voor audio- of videobewerking en gaming, die ik niet behandel, vindt u in het CC-pakket met de eraan verwante gratis apps en services voor vormgeving, webdesign, animatie en 3D-werk in totaal bijna zestig onderdelen. Zie voor een overzicht hier. Ze vallen natuurlijk uiteen in categorieën; zie hier.

Ik zal in alfabetische volgorde de belangrijkste bespreken, waarbij ik natuurlijk de applicaties die al aan de orde kwamen oversla. Aan het eind van deze pagina geef ik u een overzicht van de applicaties en services die gratis zijn. (Services zijn zaken die vanuit een andere applicatie te starten zijn, of applicaties die worden gepresenteerd in de vorm van een website.)

Acrobat kent u allemaal, en in het overzicht zag u dat er vier versies van zijn, desktop en mobiel enerzijds, en gratis en in het CC-pakket anderzijds.

De Application Manager stuurt alle zaken van het CC-pakket aan. Download en installatie, opstarten (sommige services kunt u enkel vanuit de AM opstarten), upgraden... U vindt er tutorials, uw Cloudbestanden, fonts, en de Adobe Market waar u patronen, sjablonen en vectormodellen kunt vinden. Daarnaast Stock voor de aanschaf van afbeeldingen, video's, sjablonen en 3D-materiaal, en een tab met uw en andermans portfolio's. (U werkt met een illegale versie? Tsja, dan hebt u dit allemaal niet, en nog wat: u kunt niet half zoveel met uw applicatie als met een legale versie...)

Color is een interessante service; zie het hier. U kunt kleurthema's maken, bewerken, en zoeken, waarna u ze in uw Cloud plaatst, om ze via uw bibliotheken in applicaties op te halen. Daarnaast kunt u kleurthema's uit afbeeldingen halen. Klik daarvoor in de tab Maken linksboven op 'Extraheren uit een afbeelding'. U kunt Color ook oproepen in veel applicaties in een deelvenster.


Adobe Color.


De service Adobe Color.



Digital Editions is freeware waarmee u ePubs bekijkt, en daarmee bibliotheken kunt opbouwen. Ook cursussen en boeken die u enkel online en met een toegangscode kunt inzien (en wat niet altijd vlekkeloos werkt), opent u met Digital Editions. Zie het hier.

Lightroom was vroeger een desktop applicatie, daarna kwam er een mobiele versie bij, toen ontstond er verwarring over de namen en nu is dat opgelost: Lightroom Classic is de desktopversie, en Lightroom CC de mobiele versie. Het is een archiveringsprogramma voor foto's, met gezichtsherkenning en GPS identificatie en zo. U kunt er fotobewerking mee uitvoeren. Voor panoramafoto's en voor zwart-wit zelfs beter dan met Photoshop.

Wat u met Portfolio maakt, dat raadt u al. Zie het hier. Met Behance beheert u het, en vindt u portfolio's van anderen. Zie hier.

Zie informatie over de mobiele apps van Adobe hier. Zie voor de samenwerking ermee met de desktopapplicaties de video hieronder.




Samenwerking tussen mobiele en desktop-apps.



Ik zou u een overzicht geven van de gratis applicaties en services. Ik bespreek alleen maar zaken die ook zonder veel kennis bruikbaar zijn. U vindt de downloads of het adres van de service als u zoekt op Adobe plus de naam van de applicatie. Let wel altijd goed op dat u enkel gebruikt maakt van sites met een adres dat begint met https://www.adobe.com/. Tutorials vindt u als u zoekt op Adobe, naam applicatie en help. Op het eerste overzicht dat u aan het begin van deze pagina kon downloaden kunt u zien of het een desktopapplicatie is, een mobiele, of een service. Misschien moet u op een bepaald moment een Adobe ID aanmaken, maar dat is gratis.

* Acrobat Reader kent u waarschijnlijk wel, en daarvan bestaat ook een mobiele versie, Acrobat Reader Mobile.
* Aviary: effecten aanbrengen op foto's.
* Brackets: een HTML-editor.
Camera: eenvoudige Photoshop mogelijkheden voor op de smartphone.
* Capture: foto's omzetten in kleurthema's, patronen, lettertypen, materialen, penselen en vormen.
* Color: kleurthema's maken, en kleurthema's uit een foto halen.
* Comp: ontwerpen maken met afbeeldingen, teksten, vormen, kleuren...
* Digital Editions: een ePub-reader met bibliotheekfunctie.
* Draw (ook Illustrator Draw): vormen tekenen. U tekent een bibberig vierkantje of cirkeltje en u krijgt meteen een perfect vierkantje of cirkeltje.
Experience Design, meestal XP genoemd. Ontwerpen van websites maken (géén echte websites!), die u op de Adobe server kunt zetten, en die uw klanten kunnen beoordelen en online becommentariëren.
* Express (ook Photoshop Express): een miniatuur versie van Photoshop, voor fotobewerking en het maken van collages.
* Fix (ook Photoshop Fix): retoucheren.
* Mix (ook Photoshop Mix): foto's en uitsnijdingen ervan combineren.
* Scan: foto's omzetten in PDF.
* Sketch (ook Photoshop Sketch): tekenen en schilderen met penselen, potloden en pennen.
Spark: drie applicaties hier. Spark Post voor het maken van afbeeldingen voor social media; Spark Page voor het maken van simpele webpagina's; Spark Video voor het werken met filmpjes, ook voor social media.
Stock: foto's, templates, 3D objecten en skins, noem maar op. Freeware? Jawel, de toegang is gratis. Maar downloaden niet bepaald...

Ik wens u veel succes met uw CC-activiteiten!